Na přípravě ročníku se podílí spousta lidí – dobrovolníků a práce je to opravdu hodně, zvlášť proto, že vás každý rok čeká nová trasa. Říkám si, že by vás možná zajímalo, jak to probíhá. No a taky bych rád na tu spoustu práce poukázal proto, abych za ni těmto lidem poděkoval.

Touto dobou se začínají řešit finance příštího ročníku. Aby mohlo být startovné takové, jaké je a servis taky takový, jaký je, jsou potřeba další zdroje – většinu asi třicetitisícového rozpočtu tvoří dotace a dary získávané přes skautskou organizaci, která pochod zaštiťuje nejen organizačně, ale i po stránce hospodaření. 

Přes zimu se poperem, kdo bude chystat trasu a během jara jsou už její první nástřely. Pak je potřeba ji celou po částech projít nebo projet na kole a upravit ji podle skutečného terénu, který nelze vždy poznat z mapy a navrhnout umístění stanovišť. Zároveň vzniká textový popis trasy. Pak je potřeba trasu zakreslit do mapových podkladů a připravit podklady pro GPS.

Během léta zajišťujeme různá povolení, například pro vjezd auta, je potřeba nachystat veškeré tiskoviny, jako průvodky a diplomy, starat se o web a přihlašování, informace o akci na různých skautských i pochodových kanálech. IT sekce stále vylepšuje systém průchodů stanovištěmi a jejich zápisů, abychom přehled o vás na trati měli co možná nejjednoduššeji zjistitelný. Také vymýšlíme ceny a chystáme výrobu placek.

Pak dáváme dohromady obsazení jednotlivých stanovišť. Víte, že většinu tváří potkáváte pravidelně, ale vždy je třeba sehnat někoho nového. Kdybyste nám v této oblasti chtěli příště pomoci, klidně se ozvěte. Občerstvení si jednotlivá stanoviště chystají sami. Od nás mají pouze informaci, jestli mají mít větší jídlo, nebo jen menší občerstvení. Takže si jistě umíte představit program jejich pátečního odpoledne, když pak přijde 100 lidí na buchty, sekanou, nebo paštiku a domácí chleba. Kontrolám proplácíme náklady na potraviny a cestu, jinak je jejich pomoc dobrovolnická, jak je ostatně mezi skauty běžné.

Během pochodu je v provozu centrála, kde je stále někdo vzhůru a řeší, kdo má ještě na které stanoviště přijít a kdo se ztratil po cestě. Pokud neoznámíte, že končíte, pravděpodobně vás odtam někdo vzbudí s dotazem, zda ještě někde bloudíte. Tato centrála se pak přesouvá do cíle.

Po pochodu práce nekončí – je třeba doladit výsledky, fotky, zprávy z akce a celé účetnictví. No a mohli byste zase začít číst článek od začátku… 🙂 Ale nebojte – kdyby nás to nebavilo, tak to neděláme. A baví nás to proto, že můžeme vždycky vidět vás, účastníky, jak jste spokojení – což je vidět i přes tu únavu.

Takže hlavně díky vám všem, kteří se na tomto celém procesu nějakou částí podílíte – bez vás by to opravdu nešlo!!

Ondra Letocha