Další pokus o zdolání 100 km jsem uskutečnil společně se ségrou na akci Z Brna do Brna. Pochod začínal v Útěchově, končil v Obřanech na točně šaliny a trasa vedla přes Moravský Kras. Nakonec jsem skončil na 60. km v Jedovnicích, ale díky častému a poctivému bloudění jsem měl v nohách kolem 70 km.

V pátek jsem si vzal dovolenou a spal až do šesti, pak už se začaly budit mláďata. Po obědě dorazila i ségra, šli jsme vyzvednout Vojtu do školky a pak už jsme jeli do Útěchova na start. Začínalo se na zahrádce Za sedmero, vyrazili jsme v 17.30. Na startu jsme vyfasovali mapu, popis trasy a kontrolní list.

První kontrola byla už na 8,3 km před Olešnou, tam jsme ještě dorazili bez bloudění, pak to ale začalo. Cesta vedla přes Blansko, ke druhé kontrole, která byla u Skalního mlýna, po cestě jsme se na několika místech pěkně rozjeli, abysme po čase zjistili, že jdeme špatně, většinou se povedlo přehlídnout odbočku. Při stoupání z Blanska jsme potkali dámu se psem, která s námi kousek šla a ukázala nám cestu, i přes to jsme již po cca 500 m šli špatně . Na kontrole u mlýna bylo veselo, jsme si lehce odpočinuli a pokračovali dál.

Byla možnost využít dvou tras, trasa A vedla těžším terénem a byla oriebtačně náročnější, trasa B vedla po asfaltce a byla orientačně jednodušší. My jsme zvolili trasu B a i tak jsme zabloudili. Až k Macoše bylo vše OK, od Macochy jsme měli pokračovat po červené, což jsme udělali, bohužel ale v opačném směru. Takže jsme si vyšlápli k vyhlídce, příjemně se zahřáli a zjistili, že jsme na trase A. Zpět už se nám nechtělo, takže jsme šli těžší trasou. Po krátké době jsme dorazili ke křoví, kde byla evidentní přítomnost nějakého zvířete – intenzivní šustění a pohyb v křoví. Jakmile se ozvalo chrochtání, tak bylo jasné, jaké zvířátko tam je. Všichni tři jsme se zastavili a automaticky začali couvat. Potom jsme čekali, jestli čuníci přeběhnou někam jinam, k tomu se bohužel moc neměli. Za chvíli se k nám přidala další dvojice, tak jsme to spolu prošli, divočáci o nás nejevili zájem a vše bylo OK.

Dál jsme tedy pokračovali v pěti a po trase A, bohužel jsme se opět nějak zakecali a najednou jsme nemohli najít značku, až jsme našli silnici, po které vede trasa B. Podle toho, jak dlouho jsme pak po silnici šlapali tipuju, že jsme se minimálně kilometr vrátili zpět. Nakonec jsme ale dorazili až na třetí kontrolu ve Sloupu. Ze Sloupu jsme s občasným blouděním dorazili až na čtvrtou kontrolu ve Skelné huti, jelikož jsem už po cestě dost pospával, tak moc zážitků nemám. Jen mi utkvělo v paměti, že ke kontrole se šlo cca 0,5 km zacházka z trasy, kterou jsme pak šlapali i zpět. Dál se pokračovalo na Holštejn, kde se nám kousek před zříceninou podařilo zakufrovat v kamenolomu, kterým jsme pěkně prošli až do Baldovce, protože jsme našli správnou značku, ale opět se dali špatným směrem. Na Holštějnu bylo dokonce i kromě čaje trochu domácího jídla, což přišlo k duhu.

Dál se pokračovalo směrem k Jedovnicím, pomalu se blížilo ráno a těšil jsem se na svítání, taky se začínal projevovat větší spánkový deficit, než na který jsem zvyklý. Poprvé jsem při pochodu zažil halucinace, když jsme čekali na závoru, která měla označovat změnu směru, tak jsem ji viděl asi o kilometr dřív než skutečně byla. Po cestě jsem neustále viděl neexistující mosty a podobné srandy. Sestra na tom byla podobně, prý po cestě viděla lodě . Před Jedovnicemi jsme ještě lehce zakufrovali, ale nakonec jsme tam dorazili. Na náměstí jsme se dostali v cca 6.30 a v 7.05 jel bus do Brna, tomu jsem neodolal a v Jedovnicích jsem tento výlet zakončil. Martina pokračovala dál a dorazila až do Obřan v čase 21:40, jako první žena a v celkovém pořadí čtvrtá. Z Jedovnic jsme jeli do Brna tři.

Akce byla podařená, i když jsem nedošel až na konec, tak to byl celkem náročný počin. Na trase jsme museli občas přelézat popadané stromy, byly i pár prudkých klesání, bahýnko a ke konci i déšť. Z hlediska organizace není co vytknout, na kontrolách byl teplý čaj, občas i něco k jídlu, organizátoři byli vlídní. Na webu je už informace, že do cíle dorazilo jedenáct účastníků a 37 to zabalilo v průběhu pochodu.

Zdeněk Moravec, web: http://z-moravec.net/bloudeni-z-brna-do-brna/